Píšeme pro Vás Blog

Exkurze v Levandulovně: zaostřeno na sociální podnikání

V rámci III. bloku kurzu Cirkulární ekonomika v praxi jsme se s účastníky zajeli podívat do environmentálně sociálního podniku Levandulovna, abychom zjistili, co všechno tento způsob podnikání přináší. 

S pilíř a sociální podnikání

Na začátku exkurze představila Markéta Vinkelhoferová, spoluzakladatelka sociálního podniku Fair & Bio pražírna a dlouholetá spolupracovnice Tematické sítě pro sociální ekonomiku (TESSEA), termíny spojené se sociálním podnikáním a kontext České republiky. Charakteristickým rysem sociálních podniků je například to, že musejí reinvestovat většinu (minimálně 51 %) svého zisku zpět do podniku. Na podporu sociálních podniků fungují také ve většině krajů tzv. S-pointy, které pomáhají s propagací, informují o finančních zdrojích, možnostech networkingu nebo sdílení zkušeností.

Sociální podniky mohou být využívány ve veřejných zakázkách, často pracují v oblasti cateringu a výroby potravin. Mezi zajímavé sociální podniky v Česku patří například Česká federace nábytkových bank a re-use center,  Kabinet (ČB), Z pokoje do pokoje, Mýdlárna Koukol, 1. Valašská dílna a další. Co všechny sociální podniky zároveň spojuje je spolupráce a budování partnerství.

Propojení ekologie a sociální udržitelnosti

Levandulovna se zabývá se ekologickým pěstováním květin, a to především levandule a jejím následným zpracováním již od roku 2019. Od roku 2023 se Levandulovna zaměřuje také na Slow Turismus a Pomalé občerstvení (Slow Food) z lokálních surovin a bio potravin. Rozšíření služeb o pomalé občerstvení, ubytování a kulturní aktivity podniku pomohlo vytvořit nová pracovní místa na zkrácený úvazek pro osoby znevýhodněné na trhu práce.

Mezi znevýhodněné osoby na trhu práce nepatří jen osoby zdravotně a tělesně postižené, ale i lidé se zdravotními problémy, se sociálními problémy nebo lidé zatížení exekucí. Díky zaměstnávání matek samoživitelek na zkrácený úvazek tak na jedno pracovní místo může být zaměstnáno i několik osob, což v regionálním kontextu příhraniční oblasti hraje důležitou roli. 

V Levandovně je možné také zakoupit produkty vyrobené z ručně sklízené levandule, od květinových vod, čajů, esenciálních olejů, po lahodné sirupy, soli do koupele, levandulové želé, sušenky, vonné paličky, vonné pytlíčky nebo polštářky. V Levandulovně se pravidelně organizují nejrůznější workshopy, dílny a exkurze a my určitě vřele doporučujeme toto krásně vyvoněné místo navštívit a nebo alespoň Levandulovnu podpořit nákupem na e-shopu.

V případě zájmu o vzdělávací aktivity na míru, finanční podporu či s dotazy